Pierniki szczecińskie – smaczna historia

Kolejna przemiła rozmowa z Agatą Rokicką z Polskiego Radia Szczecin. Tym razem lokalna historia – jak zwykle w przepysznym wydaniu. O piramidach (!), piernikach, drewnianych ozdobach i smakach, bez których nie ma świąt. Zachęcam do wysłuchania całego reportażu, dostępny jest na stronie: https://radioszczecin.pl/245,1025,27112022-pierniki-pachnace-swietami Relacja z Dworku Tradycja mniej więcej od 16:00.  

Bełczna Off Weekend

6-8 stycznia 2023 Natura, Metoda Wima Hofa, Survival & Slow food weekend Wraz z wejściem w nowoczesność zmieniły się nasze relacje ze światem, w którym żyjemy. Nasz styl życia izoluje nas od środowiska naturalnego. Z tego powodu przestaliśmy korzystać z naszych wrodzonych mechanizmów przetrwania i straciliśmy kontakt z naszą wewnętrzną mocą. Dobra wiadomość jest taka,…
Czytaj dalej

Slow food, slow life – wywiad w Polskim Radiu Szczecin

W pośpiechu gubimy smaki, które kochamy. Może dlatego powolne życie sprzyja odkrywaniu ich na nowo. Bo to często powrót do tego, co pamiętamy z dzieciństwa, z rodzinnego domu. O tym, jak lubię gotować, jeść i żyć opowiedziałam Agacie Rokickiej z Polskiego Radia Szczecin. O lokalnych przedsiębiorcach, młodym winie i o tym, jak pewien Francuz zachwycił…
Czytaj dalej

Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy- leśny smakołyk o smaku kurczaka

Żółciak siarkowy Jesień to czas, w którym amatorzy grzybobrania lawinowo ruszają do lasów w poszukiwaniu upragnionych prawdziwków, podgrzybków czy koźlarzy. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że niektóre mniej popularne gatunki możemy spotkać już w okolicy maja i czerwca. Jednym z nich jest Żółciak siarkowy, który w niczym nie przypomina najczęściej zbieranych przez grzybiarzy okazów,…
Czytaj dalej

sezamowe paluchy

Sezamowe paluchy – przepis

Sezamowe paluchy Składniki: 400 g mąki pszennej 250 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 30 ml oleju 50 g białego sezamu Sposób przygotowania: Sezamowe paluchy: Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w niewielkiej ilości wody podgrzanej do temp.około 36*C Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i rozrobione drożdże.…
Czytaj dalej

Kwiaty aksamitki w kuchni

Kwiaty aksamitki w kuchni

Kwiaty aksamitki w kuchni Aksamitki to kwiaty, które ze względu na swój atrakcyjny wygląd pełnią funkcję ozdobną, ale również są bogate w liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne. Swoje zastosowanie znajdują w kosmetyce i sztuce kulinarnej. Najbardziej popularnymi gatunkami tej rośliny są: aksamitka rozpierzchła   i wzniesiona. Ich największe występowanie zlokalizowane jest w Ameryce Południowej. Natomiast do…
Czytaj dalej

Chleb z dzikimi ziołami

Chleb z dzikimi ziołami

Chleb z dzikimi ziołami Kurdybanek w głównej roli. Zioła na zrobienie farszu możesz zmieniać do woli. U mnie: mniszek lekarski, bazylia, kurdybanek, czosnek i bazylia. Ciasto: podstawowe drożdżowe bez jajek, ale na oleju.  Składniki na ciasto: 500 g mąki typ 650 50 g świeżych drożdży 100 ml wody do sporządzenia rozczynu 250 ml serwatki (…
Czytaj dalej

Bełczna i okolice

Gdzie warto zajrzeć będąc w Bełcznej i jej okolicach?

Bełczna i okolice   Bełczna to wieś w województwie zachodniopomorskim, która pomimo niewielkich rozmiarów posiada kilka atrakcji, z których jest znana. Warto odwiedzić również jej okolice. Z czego jest znana wieś? Jakie wydarzenia się w niej odbywają? Bełczna-wieś w województwie zachodniopomorskim Bełczna to wieś sołecka należąca do gminy Łobez. Leży w powiecie łobeskim, w województwie…
Czytaj dalej

Bułki z samopszy

Bułki z samopszy – pierwotnego ziarna zbóż

Bułki z samopszy   Proste w wykonaniu, jednakże wymagają kilku godzin „postojowego” w cieple. Doskonale nadają się dla osób, które nie tolerują glutenu. Składniki: 700 g mąki z samopszy 500 ml serwatki / można zastąpić wodą 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli kamiennej Sposób wykonania: Mąkę zalać serwatką i odstawić na godzinę. Drożdże pokruszyć,…
Czytaj dalej

Klępnica

Klępnica – piękna wie położona nad malowniczym jeziorem

Klępnica W Polsce znajduje się mnóstwo pięknych i niezwykle malowniczych miejscowości, które są niedoceniane przez turystów, warto jednak odwiedzać takie miejsca i cieszyć się ich niesamowitym urokiem i spokojem. Jednym z tego typu magicznych obszarów jest wieś Klępnica znajdująca się w powiecie łobeskim w województwie zachodniopomorskim, która położona jest nad jeziorem Klępnicko. Zdecydowanie warto tam…
Czytaj dalej