Bułki z samopszy – pierwotnego ziarna zbóż

Bułki z samopszy
Proste w wykonaniu, jednakże wymagają kilku godzin „postojowego” w cieple. Doskonale nadają się dla osób, które nie tolerują glutenu.
Składniki:
700 g mąki z samopszy
500 ml serwatki / można zastąpić wodą
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli kamiennej
Sposób wykonania:
Mąkę zalać serwatką i odstawić na godzinę. Drożdże pokruszyć, zalać niewielką ilością letniej wody ( 50 ml będzie ok). Przelać do ciasta, dodać sól i wyrobić na gładkie ciasto( ja używam miksera). Odstawić na kilka godzin, do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto będzie dość luźne.
Rozgrzać piekarnik do 230’C
Nakładać ciasto łyżką na blachę wyłożoną pergaminem.
Można z wierzchu posypać ulubionymi ziarnami.
Piec około 20 min.
To także Cię zainteresuje:
Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego
Klępnica – piękna wieś turystyczna położona nad malowniczym jeziorem