Chleb z dzikimi ziołami

Chleb z dzikimi ziołami
Składniki na ciasto:
500 g mąki typ 650
50 g świeżych drożdży
100 ml wody do sporządzenia rozczynu
250 ml serwatki ( może być woda )
10 g cukru
50 g soli
50 ml rozpuszczonego masła.
Składniki na ziołowo-maślany farsz:
100 ml miękkiego masła
10 g soli
1 ząbek czosnku
100 g świeżych mieszanych ziół ( u mnie sezonowo : kurdybanek, mniszek lekarski, szczaw, podagrycznik, szczypior )
Sposób przygotowania:
Sporządź rozczyn: zmieszaj ze sobą 100 ml letniej wody, drożdże, cukier i łyżkę mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wsyp do miski mąkę i sól. Serwatkę lekko podgrzej-idealna temperatura, to 36*C i wlej do mąki. Wymieszaj. Dodaj drożdżowy rozczyn, masło i dokładnie połącz składniki za pomocą miksera lub ręcznie. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ja do tego celu używam torbo-lodówki) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do dalszej obróbki.
Zioła i czosnek drobno posiekaj, dodaj sól i masło. Utrzyj całość w moździerzu lub zmiksuj.
Ciasto rozwałkuj w kształt kwadratu. Ziołową masę rozsmaruj na cieście. Pokrój ciasto na jednakowe paski ( około 4-5 cm szerokości ). Każdy pasek zwijaj w rulon lub harmonijkę i układaj dość ściśle na blaszce ( ja użyłam tortownicy, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia) . Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 min ( ciasto można po wierzchu posmarować ubitym jajkiem )
W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200*C.
Piecz około 25-30 min.
Jak sprawdzić, czy ciasto jest upieczone wewnątrz?
