Dlaczego warto jeść rzodkiewki ?

Dlaczego warto jeść rzodkiewki ?

Rzodkiewka kiszona

Rzodkiewka

Warto wiedzieć, że rzodkiewka ma wiele właściwości oraz wartości odżywcze. Są to małe warzywa, które z są dosyć niepozorne, ale mają bardzo mało kalorii, jak również w ich składzie znajdziemy wiele witamin, takich jak potas, dlatego też powinny znaleźć się one w diecie osób, które zmagają się z nadciśnieniem. Ponadto, w ich składzie znajdziemy mnóstwo związków siarki, dlatego też wzmacniają one wypadające włosy oraz łamiące się paznokcie. Są one również polecane na niestrawność oraz na pobudzanie apetytu. Co jeszcze warto wiedzieć na temat rzodkiewek? Jakie są ich właściwości?

Charakterystyka rzodkiewki

Rzodkiewki, są to warzywa uprawiane i jedzone na całym świecie, a popularnością cieszą się one również na terenie naszego kraju. Zaliczają się one do rodziny warzyw kapustowatych, które nazywane są krzyżowymi. Warzywom tym przypisuje się wiele ważnych właściwości zdrowotnej. Już w czasach starożytnych, medycyna ludowa wykorzystywała ekstrakty z rzodkiewki, do leczenia różnych dolegliwości, takich jak choroby serca, żołądka, infekcje dróg moczowych, bądź też stany zapalne wątroby. Jej właściwości terapeutyczne wynikają z jej wtórnych metabolitów, takich jak polifenole, glukozynolany oraz izotiocyjaniany.

 

Rzodkiewka kiszona – wartości odżywcze

Jak wszystkie kiszonki, tak również rzodkiewka kiszona, na skutek procesu fermentacji, staje się silnym probiotykiem, który jest bogaty w dobroczynne szczepy bakterii, które poprawiają perystaltykę jelit, wspierają pracę układu pokarmowego, wzmacniają odporność organizmu, oczyszczają go z trujących substancji, zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL, obniżają ryzyko powstawania niektórych nowotworów, takich jak na przykład rak jelita grubego, a do tego skutecznie zatrzymują procesy starzenia się organizmu, w tym również starzenia się skóry.

Rzodkiewka w formie kiszonej, w swoim składzie ma wiele witaminy C, która ma za zadanie wspierać system immunologiczny, a do tego wykazuje działanie antyoksydacyjne. Jest to silny przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia się organizmu, reguluje pracę układu krążenia, a do tego zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Warto również wspomnieć, że kiszona rzodkiewka ma bardzo mało kalorii, a do tego do organizmu dostarcza dużo błonnika pokarmowego, który wspiera organizm w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Ponadto przyspiesza metabolizm, reguluje przemianę materii, jak również oczyszcza organizm z niebezpiecznych substancji, jakie w nim zalegają. Ponadto wspiera ona włosy i paznokcie, które są dzięki niej mocniejsze.

 

Działanie przeciwnowotworowe

Tym, co wyróżnia warzywa krzyżowe, są ich właściwości przeciwnowotworowe, które wynikają z tego, że znajdują się w nich wtórne metabolitów, takie jak na przykład glukozynolany, które mają działanie prewencyjne przed rozwinięciem się chorób nowotworowych. Jak wynika z przeprowadzonych badań, izotiocyjaniany, które stanowią hydrolizowaną formę glukozynolanów, mają wpływ na wiele mechanizmów przeciwnowotworowych, takich jak regulacja enzymów detoksyfikujących, czy też regulacja cyklu komórkowego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.