Domowy Ser

Domowy Ser

Ser domowy🧀 👩‍🍳👩‍👧‍👦 Mama mojego męża robiła podobny, ale ze zgliwiałego twarogu. Przepis jest prosty. Zrobienie sera wymaga kilku minut i zapewniam, że warto. Miseczka od Krystyna Masiukiewicz
Składniki:
1 l mleka pełnotłustego
1 kg twarogu ( tłusty lub półtłusty )
100 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki soli
2 jajka
1 łyżka suszonych ziół, wg.uznania, np.czosnek niedźwiedzi, płatki chili,
3 łyżki prażonych orzechów ( użyłam włoskich )
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko do temp 90*C, wrzucamy pokruszony twaróg i podgrzewamy razem ( mieszając) około 4 min. ( bez gotowania). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Przecedzamy przez gazę i lekko odciskamy z nadmiaru serwatki. Dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło, sodę, sól, jajka i mieszamy przy pomocy blendera. Na koniec dodajemy przyprawy i orzechy. Wykładamy do natłuszczonych miseczek i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.