Kwiaty jadalne, które kwiaty można jeść?

Kwiaty jadalne, które kwiaty można jeść?

Kwiaty jadalne

Kwiaty jadalne

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że część znajdujących się w ogródku kwiatów jest jadalna. Nie chodzi o popularny kalafior lub brokuł, ale o rośliny o funkcjach dekoracyjnych. Przedstawiamy kilka ciekawych gatunków jadalnych kwiatów.

Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita to roślina, którą znają wszyscy. Pomimo tego mało kto wie, że przez setki znajdowała zastosowanie w ziołolecznictwie. Używano jej jako środka przeciwbólowego oraz przeciwzapalnego. Ponadto stokrotka wykazuje działanie wykrztuśne i antynowotworowe. Jadalne są jej kwiaty oraz młode listki, dodawane do potraw nadają im posmaku orzechów i mięty. Można je słodzić cukrem i stosować jako nieszablonowy dodatek do sałatek na bazie owoców. Ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne stokrotki są wykorzystywane do robienia syropu. Cały proces nie zajmuje wiele czasu, a taki specyfik to najlepsza profilaktyka przed niechcianymi dolegliwościami. Ponadto stokrotka może stanowić istotny składnik pasty kanapkowej z białym serem. W tym przypadku warto ją łączyć ze szczypiorkiem, smażoną cebulą oraz czosnkiem niedźwiedzim.

Bratek ogrodowy

Bratek to kolejny niezwykle popularny kwiat, który stanowi ozdobę niejednego ogrodu lub działki. Może występować w różnych barwach od żółtej po ciemnobrązową. Jej liście przyjmują interesujący, sercowaty kształt. Kwiaty bratka charakteryzują się słodko-cierpkim aromatem. Mogą być wykorzystywane na wiele sposobów, na przykład jako składnik sałatek, zup praz mięsnych sosów. Poza tym nadają się do pieczenie słodkich wypieków, które przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny. Niezależnie od formy potrawy bratki wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Warto tu wymienić działanie moczopędne i pomoc w walce z dolegliwościami nerek. Spożywanie bratków lub naparu z tej rośliny jest polecane osobom starszy cierpiącym na bóle reumatyczne. Poza tym są to kwiaty ułatwiające przyswajanie witaminy C, a co za tym idzie ułatwiające proces wzmacniania odporności organizmu. Warto dodać, że mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Należy pamiętać, że bratki nie mogą być spożywane przez alergików oraz astmatyków.

Nasturcja większa

Nasturcja większa to bylina z kwiatami wyróżniającymi się charakterystyczną ostrogą. W Polsce jest uprawiana jako roślina jednoroczna i niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jej kwiaty mogą być stosowane w kuchni. Podobnie jak wcześniej wymienione może stanowić bazę zdrowotnego naparu. Tego rodzaju trunek wykazuje działanie moczopędne, przeciwpasożytnicze, przeciwgorączkowe i rozgrzewające. Stanowi naturalny środek na walkę z przeziębieniem oraz grypą. Kwiaty nasturcji zdają egzamin jako składnik różnego rodzaju sałatek i surówek. Ponadto są stosowane jako przystawka do dań mięsnych i wegetariańskich. Wyróżniają się bardzo delikatnym i nieszablonowym smakiem. Kwiaty mogą być pieczone, ale da się je spożywać na surowo. Podobnie jak w przypadku poprzednich roślin nasturcja stosowana w kuchni powinna pochodzić ze sprawdzonych źródeł, najlepiej z własnego ogródka lub balkonu.

 

To także Cię zainteresuje:

Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego

Klępnica – piękna wieś turystyczna położona nad malowniczym jeziorem

Żółty Śledź

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.