Nieszablonowość kuchni Pomorza zachodniego

Nieszablonowość kuchni Pomorza zachodniego

Polska jest na tyle fascynującym krajem, że w jaki jej zakątek byśmy się nie udali – każdy jest inny. To jest właśnie piękne – tradycja, mowa, zwyczaje, akcent, ale i co najważniejsze – kuchnia. Kapitalne jest to, że my Polacy idziemy z postępem: odłączamy się od krzywdzącego stereotypu kuchni polskiej charakteryzującej się tłustym bigosem, smalcem i ociekającymi tłuszczem kotletami. Jednocześnie zaczynamy doceniać tradycję i modyfikować ją w nowoczesny sposób. Kuchnia śląska to przede wszystkim krupnioki, rolady, szpajza. Kuchnia lubelska słynie z dań gryczanych, cebularzy, pirogów czy forszmaku. W kuchni podhalańskiej królują: kwaśnica, bryjka i bombołki.

Nieszablonowość Pomorza Zachodniego

A czym charakteryzuje się północ? Co jedzą mieszkańcy województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego? Niezwykle ciekawa jest kuchnia Pomorza i Kaszub. Kuchnia pomorska jest kuchnią ludzi kreatywnych. Pomorzanie potrafili stworzyć swój wariant regionalnej kuchni przy bardzo skromnym dostępie do zasobów i składników, które gościły w innych częściach Polski. Do stworzenia własnej kuchni wykorzystali to, co mogli uzyskać za darmo – ryby, grzyby i ziemniaki. W jakim innym regionie Polski zjemy na przykład tort ze szprotek czy tatar z łososia szarego bałtyckiego? Nigdzie! I to jest wspaniałe. Każdy region oferuje nam inne dania i inne smaki. Jaka nudna byłaby Polska gdyby wszędzie podawano to samo jedzenie?

Kultowość Bałtyku

Kuchnia pomorza zachodniego pachnie grzybami, kiszoną kapustą, marynowanymi śledziami z ziemniakami. Ach, co za aromat! Co ciekawe, na Pomorzu Zachodnim wśród tradycyjnych dań kuchni tego regionu rzadko można było spotkać mięso. Niegdyś mięso było na tym terenie towarem ekskluzywnym i nie wpisało się w historię tej kuchni.

Kuchnia ta charakteryzuje się daniami tanimi, lecz różnorodnymi. Jak już wcześniej wspomnieliśmy Pomorzanie są nie przyzwoicie kreatywni, zrobili praktycznie mówiąc coś z niczego. Ze swoich głównych produktów stworzyli różnorodne potrawy, które nie są ani nudne, ani nijakie. Z pewnością wyróżniają się spośród wszystkich regionalnych potraw naszej ojczyzny. Z pospolitego, niczym nie wyróżniającego się ziemniaka potrafili zrobić między innymi: golce ze skwarkami, refkacze, pieczone sztandary, szadolce i kulanki. Ryby piekli, gotowali, smażyli i marynowali. Śledzie jedli na słodko (z jabłkami lub rodzynkami), na kwaśno i w occie. Nie zapomnijmy też o deserach! I ich nie zabrakło w jakże bogatym menu pomorskiej kuchni. Pomorzanie delektowali się przede wszystkim racuchami z jabłkami, gruszkami z makaronem czy ciastem drożdżowym.

Warto więc będąc na Pomorzu Zachodnim spróbować regionalnych potraw. Każda z nich jest inna, każda z nich pobudzi nasze kubki smakowe, każda nas zaskoczy. Zrezygnujmy więc z zamówienia w pomorskiej restauracji schabowego czy kotleta mielonego z buraczkami – to zjemy wszędzie. Otwórzmy się na regionalne smaki, zwyczaje i bogatą historię. Polska to raj dla smakoszy i koneserów smaku, posiada imponujący potencjał, który wspierajmy.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.