Majówka w Dworku Tradycja

Majówka w niesamowitym miejscu

Plany na majówkę 2022 Spędź tegoroczną majówkę w jednym z najbardziej urokliwych zakątków północnej Polski. Zapraszamy do miejsca, które łączy w sobie wyjątkowe krajobrazy, cudowne smaki, bliskość natury i… łatwy dojazd samochodem lub pociągiem. Weekend w naszym Smakowitym Domu potraktuj jak możliwość odpoczynku w ulubionym stylu. Spaceruj, czytaj, smakuj, słuchaj opowieści – czerp spokój i…
Czytaj dalej

Bajka o bełczańskich gruszkach: GRUSZKOWA KRAINA

Bajka o bełczańskich gruszkach: GRUSZKOWA KRAINA

Bajka o bełczańskich gruszkach: GRUSZKOWA KRAINA         „W dawnych czasach, kiedy nie było samochodów, ani nawet rowerów, w pewnej nieodległej krainie żył potężny ród małych ludzi-Gruszaków. Skąd się wzięli, nikt już tego nie pamięta. Wiadomo było, że przybyli do wsi chronić, przed czynami nic nierozumiejących ludzi, wiekową aleję stu bełczańskich grusz.

Kołobrzeg

25 minut do plaży w Kołobrzegu

25 minut do plaży w Kołobrzegu   Polska to po prostu piękny kraj, w którym nie brakuje cudownych zakątków wartych zobaczenia. A niektóre z nich znajdziemy w Kołobrzegu, nadmorskim kurorcie z bogatą historią. To miejsce, w którym można odpocząć i zobaczyć piękne miejsca. Kołobrzeg – miejsca warte zobaczenia Z góry należy zauważyć, że atrakcji w…
Czytaj dalej

Domowe pasło według Niny Szuba

Domowe masło? To prostsze niż myślisz

Domowe masło Takie ręcznie robione masło wywołuje u mnie ślinotok. Dla tych, którzy nie używają masła w kuchni, to czcze gadanie, prawda? Uwierzcie mi, dobra kuchnia oparta jest na maśle. Masło kręci i podbija smak potraw. Umami-piąty smak!5️⃣ 🖐 U mnie dzisiaj rządzi masło!🧈🧈🧈🙋‍♀️ A u ciebie w kuchni olej, czy masło jest górą? ⛰.…
Czytaj dalej

Wakacje nad morzem w Dworku Tradycja

Wakacje nad morzem – dlaczego warto wybrać pensjonat?

Wakacje nad morzem   Urlop każdemu z nas kojarzy się z czymś innym, jednak wszyscy jesteśmy zgodni co do tego, by miejsce, w którym się zatrzymujemy na kilka dni było dostosowane do naszych indywidualnych potrzeb. Te potrzeby bez względu na to, czy wolisz wypocząć aktywnie, czy też leżeć na plaży z książką, w wielu przypadkach…
Czytaj dalej

Serce wiejskiej chaty

Serce wiejskiej chaty

Serce wiejskiej chaty Sercem tego drewnianego domu na Pojezierzu Drawskim jest opalany drewnem kuchenny piec. Można piec podpłomyki do woli i nie przesadzimy pisząc, że jest to przygoda zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących kucharzy. A Ci, którym nie po drodze z kuchennymi przygodami uspokajamy, że po sąsiedzku poratuje kulinarne dobro – Dworek Tradycja. Tędy…
Czytaj dalej

Zaproszenie na spotkanie z ksiażką

Zaproszenie na spotkanie z ksiażką

Zaproszenie na spotkanie z ksiażką W sobotę 4 marca o 17:30 zapraszamy do kawiarni Czytelnik na spotkanie z Panią Grażyną Zarembą-Szubą, restauratorką, właścicielką pensjonatu, znawczynią kulinarnych tradycji naszego regionu oraz autorką książek: „Pomorska książka kucharska”, „Pomorskie bajdurki z przepisami kulinarnymi” oraz „Gruszkowa kraina. Bajka o bełczańskich gruszkach”.  Pani Grażyna jest w tym roku również jedną z…
Czytaj dalej

Domowy Ser

Domowy Ser

Domowy Ser Ser domowy Mama mojego męża robiła podobny, ale ze zgliwiałego twarogu. Przepis jest prosty. Zrobienie sera wymaga kilku minut i zapewniam, że warto. Miseczka od Krystyna Masiukiewicz Składniki: 1 l mleka pełnotłustego 1 kg twarogu ( tłusty lub półtłusty ) 100 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki soli 2 jajka 1…
Czytaj dalej

Dworek Tradycja w Slowhop

Piszą o nas na Slowhop

Piszą o nas na Slowhop Sercem tego drewnianego domu na Pojezierzu Drawskim jest opalany drewnem kuchenny piec. Można piec podpłomyki do woli i nie przesadzimy pisząc, że jest to przygoda zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących kucharzy. A Ci, którym nie po drodze z kuchennymi przygodami uspokajamy, że po sąsiedzku poratuje kulinarne dobro – Dworek…
Czytaj dalej

zupa rybna według Dworku Tradycja

Zupa rybna

Zupa rybna Składniki: pieczony lub smażony pstrąg ( u mnie duża sztuka około 0,5 kg) mieszana owoców morza ( u mnie krewetki, ośmiorniczki i kalmary ), 100 g masła, 50 ml oleju, 1 średniej wielkości cebula, 1/2 cytryny, 4 ząbki czosnku, 50 g wędzonego boczku, 100 g ogórków kiszonych, 50 g marchewki, 2 l bulionu…
Czytaj dalej