Sezamowe paluchy – przepis

Sezamowe paluchy
Składniki:
400 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30 ml oleju
50 g białego sezamu
Sposób przygotowania:
Sezamowe paluchy:
Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w niewielkiej ilości wody podgrzanej do temp.około 36*C
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i rozrobione drożdże. Całość dobrze wyrób mikserem lub ręcznie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, formuj wałeczki i obtaczaj je w sezamie. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w niewielkiej ilości wody podgrzanej do temp.około 36*C
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i rozrobione drożdże. Całość dobrze wyrób mikserem lub ręcznie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, formuj wałeczki i obtaczaj je w sezamie. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200*C.
Czas pieczenia od 15 do 20 minut.
