Syrop z lilaka, na co pomoże?

Syrop z lilaka, na co pomoże?

Lilak, to roślina kwitnąca w maju, która wyróżnia się przepięknym wyglądem i niezwykłym zapachem. Ta właśnie roślina doceniana jest jednakże głównie ze względu na swoje niezwykłe właściwości lecznicze. Syrop z lilaka ma cudowny zapach, a dodawany może być zarówno do wody, do herbaty, jak również do różnych deserów. Wzmacnia odporność organizmu, a do tego ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwkaszlowe. Jakie jeszcze właściwości ma syrop z lilaka i jak taki syrop przyrządzić?

Lilak – co warto wiedzieć?

Lilak pospolity, to roślina która potocznie nazywana jest bzem. Jest to roślina o naprawdę wspaniałych właściwościach. Tak jak już wspomniano powyżej, kwitnie w maju i przepięknie ozdabia otoczenie, a przy tym zostawia słodki i aromatyczny zapach. Roślina ta ma wiele właściwości leczniczych, dlatego też jest powszechnie stosowana, a najczęściej robi się z niej sok. Zarówno kwiaty, kora, jak również liście i owoce lilaka są surowcem leczniczym o wszechstronnych właściwościach. Ponadto, jest to roślina całkowicie bezpieczna stosowaniu także nie musimy się niczym martwić. 

Bez – właściwości kosmetyczne

Dzięki swojemu intensywnemu zapachowi, lilak jest nie tylko stosowany w kuchni, ale jest on również bardzo częstym składnikiem perfum, czy też innych kosmetyków. Olejek z bzu bardzo często znajdziemy w składach między innymi szamponów, mydeł, jak i kosmetyków do kąpieli i pielęgnacji ciała. Lilak jest bardzo ważnym źródłem przeciwutleniaczem, dlatego też chroni przed wczesnym starzeniem, przyspiesza gojenie się ran, jak również aktywizuje wzrost nowych komórek. Ponadto, rozjaśnia przebarwienia, poprawia jędrność skóry, a do tego wygładza zmarszczki. Olejek zrobiony z bzu, poleca się szczególnie osobom, które żyją w stałym stresie, mają osłabiony system immunologiczny, czy też zmagają się z infekcjami pasożytniczymi.

Syrop z lilaka

Co prawda syrop z lilaka obecnie możemy kupić w wielu sklepach, jednakże zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie jego samodzielne zrobienie, ponieważ wtedy będziemy mieli pewność, że jest to syrop doskonałej jakości, do którego nie dodano żadnych konserwantów. Do jego przygotowania potrzebnych nam będzie 3 – 5 kwiatostanu intensywnie pachnącego lilaka pospolitego, który nazywany jest również bzem, pół litra wody, 300 – 500 gram cukru oraz jedna cytryna. Oczywiście ilość kwiatów oraz cukru trzeba dobrać według uznania, w zależności od tego, czy chcemy aby nasz syrop miał mocno kwiaty smak, czy też aby był słodki o delikatnym aromacie. Kwiaty muszą zostać oskubać z łodyżek, a im więcej zostanie zielonego, tym smak będzie bardziej zielny, a nie kwiatowy. Ponadto kora lilaka ma działanie ochronne na wątrobę. Kwiaty trzeba skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny, a następnie zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Później trzeba kwiaty odcedzić, a do naszego naparu dodać cukier i podgrzać go do temperatury 70 stopni Celsjusza. Przelać do sterylnej butelki i pod kocem zostawić, aż do momentu wystudzenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.