Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego

Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego

Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego

Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego

 

Tradycyjne dania kuchni pomorskiej stanową mieszankę przepisów obecnych na tych terenach od setek lat. Mieszkańcy Pomorza zachodniego mówili w języku niemieckim, kaszubskim, duńskim, szwedzkim i jeszcze kilku innych. Kuchnia ta wyrosła w ślad za osadnictwem żeglarzy i rybaków z ludów Słowińców, Połabian, Kaszubów, Niemców i Szwedów docierających na tereny nadmorskie. Natomiast w samym pasie Pojezierza Bałtyckiego kuchnię pomorską charakteryzują uprawy rolnicze: rzepy, buraków cukrowych, ziemniaków oraz hodowla drobiu. Kuchnia Pomorza Zachodniego nieodłącznie jest też związana z letniskowych charakterem owych osad, goszczących letników od początków XIXw.

Kuchnia pomorska pełna ryb, zup u mięsa

Rybacy wyruszający na pełne morza sprowadzali do swoich osad drapieżnego dorsza, a przy nabrzeżach łowili leszcze, płocie, okonie, flądry, śledzie a nawet węgorze. Historia potraw pomorskich sięga w XIX wędzonych węgorzy, łososi, marynowanych śledzi a nawet jaj mew. Najpopularniejszym daniem, który mogą wspominać ówcześni letnicy było danie jednogarnkowe składające się z flądry i ziemniaków. Oprócz fląder w dużych ilościach spożywano też popularne solone śledzie.

Specyfika kuchni pomorskiej opiera się na ziemniakach oraz rybach morskich i słodkowodnych, wszechobecnych na miejscowych straganach. Połowom profesjonalnym towarzyszyła zawsze tradycja rybaczenia, czyli łowienia ryb w ograniczonym zakresie, tylko na własny użytek, chociaż niekoniecznie we własnych akwenach. Obok ryb na stołach rybaków pojawiało się również mięso, szynki surowe oraz wędzone, wątrobianka , serwolatki. Specjalnością regionu były półgęski, które serwowano wyłącznie w niedzielę.

 

Stół nakryty do obiadu

Tradycyjnie obiad na Pomorzu jadało się zawsze w samo południe. W tygodniu posiłek składał się głównie z gęstej, zawiesistej zupy: grochówki, fasolowej słodko-kwaśnej, krupniku, kartoflanki czy brukwi. Jeżeli dom należał do zamożniejszych, w zupie serwowano mięsną wkładkę. W piątki jadano zupy postne, mogła to być grzybowa czy dostępna wszędzie zupa rybna. Drugie danie stanowiły potrawy z makaronu, śledzie w śmietanie, naleśniki z marmoladą czy ziemniaki z jajkiem sadzonym. Do dzisiaj na Kaszubach chętnie podaje się na stół miodny, zupę z żełttech wreków, brukwi, ale też zocerkę z obonąbrzodawą oraz czerninę.

Czarna polewka w kuchni Pomorza Zachodniego

Czerninę jadało się przynajmniej raz w tygodniu jeszcze w latach 80. XX. Ta czarna polewka, czarnina, czarna zalewajka, mała czarna to zdecydowanie polska zupa, która składa się z rosołu oraz krwi utoczonej z kaczki, gęsi, czasem królika czy prosięcia. Charakterystyczny smak czerninie, połączenie słodyczy i kwasowości nadaje cukier i ocet. To produkty niezbędne w gotowaniu, zapobiegają one bowiem krzepnięciu krwi. Bogactwo aromatu z kolei tkwi w dodatkach, np. syropie ze śliwek, gruszkach w occie, świeżych i suszonych owocach: gruszce, śliwce, jabłku, koniecznie w towarzystwie rodzynków czy wiśni. Do słodzenia zupy stosowano też miód. Domową czarninę serwuje się z lanymi kluskami czy makaronem, czasem z ziemniakami, również ziemniakami kraszonymi, podawanymi oddzielnie na mniejszym talerzyku.

 

11 komentarzy

  1. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

  2. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

  3. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

  4. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

  5. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

  6. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

  7. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

  8. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

  9. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

  10. […] Tradycyjne dania kuchni Pomorza Zachodniego […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.