Truskawkowe konfitury

Truskawkowe konfitury

Zapraszamy na niesamowite truskawkowe konfitury

Składniki:

1 kg truskawek
1 kg cukru ( możesz dać mniej )
1 łyżeczka soli kamiennej
1/2 łyżeczki płatków chili ( możesz dać mniej )
50 ml brandy ( możesz zastąpić innym alkoholem )
1 szt cytryny
1 szklanka świeżych płatków róż
1 łyżka kwiatów lawendy ( możesz zastąpić łodyżkami: te po wysmażeniu wyrzucisz)

Sposób przygotowania:

Truskawki zasyp cukrem i odstaw, aż puszczą sok. Sok doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę na małym ogniu ciągle mieszając ( odparowujemy w ten sposób nadmiar wody. Cytrynę pokrój w kostkę ( nie obieraj ) i wrzuć do syropu, dodaj teraz płatki róży oraz truskawki. Delikatnie mieszaj starając się, aby truskawki nie rozpadły się. Dodaj sól, lawendę i chili, a na samym końcu wlej alkohol.

Przelej gorące konfitury do wcześniej przygotowanych słoików i mocno dokręć dekielki. Obróć słoiki do„ góry nogami”. Po wystygnięciu konfitur sprawdź, czy „chwyciły”, czyli…czy są zamknięte. Jeśli nie, musisz poddać konfitury procesowi pasteryzacji. Wujek Google powie, jak to zrobić skutecznie

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.