Właściwości zdrowotne jarzębiny, jak jeść jarzębinę ?

Właściwości zdrowotne jarzębiny, jak jeść jarzębinę ?

Wielu z nas owoce jarzębiny kojarzą się przede wszystkim z robieniem ozdób. Najmłodsi tworzą przepiękne, długie korale z czerwonych kulek, nieco starsze osoby kompletują bukiety z gałązek tego drzewa. Czy jednak zdajemy sobie sprawę, że jarzębinę można jeść, a jej owoce posiadają szereg właściwości leczniczych?

Jakie substancje odżywcze zawarte są w owocach jarzębiny?

Rośliny te bogate są w witaminę C, która skutecznie wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z przeziębieniem czy grypą. W owocach zawarta jest także duża ilość karotenu – substancji korzystnie wpływającej na wzrok – jarzębina jest lepszym źródłem tego związku niż popularna marchew! Innymi wartymi uwagi składnikami odżywczymi obecnymi w owocach tej rośliny są witaminy z grupy B, K oraz PP, a także magnez, miedź, sód czy potas. Pierwiastki te korzystnie wpływają na cały organizm – zarówno na odporność, jak i pracę mięśni, układu pokarmowego i nerwowego. Jarzębina to także doskonałe źródło kwasów organicznych i antocyjanów, które dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym chronią przez wystąpieniem zmian nowotworowych.

 

Na jakie przypadłości może pomóc jarzębina?

Owoce i kwiaty jarzębiny wykazują działanie przeciwzapalne, moczopędne oraz przeczyszczające. Wspomagają trawienie, usprawniają metabolizm oraz wzmacniają odporność dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych. Na jakie dolegliwości ta roślina okaże się pomocna?

Sproszkowane owoce to doskonały naturalny środek na problemy związane z nerkami czy wątrobą. Stany zapalne tych narządów oraz kamica nerkowa to niezwykle bolesne i uciążliwe dolegliwości, lecz jarzębina może nam pomóc się z nimi uporać. Osoby cierpiące na zaburzenia krążenia lub nieprawidłową pracę układu trawiennego, również docenią korzystny wpływ tej rośliny na zdrowie. Właściwości lecznicze owoców jarzębiny usprawnią przepływ krwi, wzmocnią serce oraz narządy pokarmowe.

Jarzębina pomoże także w zwalczaniu grypy czy przeziębienia, ze względu na zawartość witaminy C w swoich owocach. Można profilaktycznie spożywać tę roślinę, aby wzmocnić układ odpornościowy i poprawić swoje samopoczucie.

Zastosowanie jarzębiny – co można z niej przyrządzić?

Musimy pamiętać, by nigdy nie spożywać owoców tej rośliny na surowo. Mogą nam zaszkodzić ze względu na szkodliwe substancje, które znikają jednak pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego z jarzębiny możemy przyrządzać rozmaite przetwory, wywary czy nalewki.

Marmolada z jarzębiny to niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa. Wystarczy zalać owoce wodą, utrzeć je i dodać cukier wedle upodobania. Tego typu przetwory są idealne na okres zimowego obniżenia odporności. Owoce jarzębiny możemy również poddać procesowi suszenia. W takiej postaci będą idealne jako dodatek do nalewek, sosów czy herbaty, a także jako samodzielna przekąska. To naturalne źródło witamin i minerałów wzmocnią odporność, stymuluje pracę serca, nerek, jelit, wątroby i wielu innych narządów. Pomaga również zwalczyć objawy przeziębienia czy grypy.

Wywar z jarzębiny także wspomaga układ odpornościowy, a w celu jego przygotowania wystarczy zalać garść suszonych owoców wrzącą wodą i zostawić na noc. Aby urozmaicić smak, można dodać do niego czarną porzeczkę oraz dziką różę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.