Zupa krem z zielonych szparagów- z serowymi chipsami

Zupa krem z zielonych szparagów- z serowymi chipsami

Zupa krem z zielonych szparagów- z serowymi chipsami

Składniki
0,5 kg szparagów
250 ml wody
0,5 l białego wina
100 g masła
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
1 średniej wielkości cebula pokrojona w pióra
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
100 ml śmietanki 30%
2 żółtka
1 łyżka suszonego tymianku lub gałązki świeżego
Sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Rozgrzej masło w rondlu, wrzuć cebulę i podduś ją na złoty kolor. Zalej winem, wodą, wrzuć pokrojone na cząstki szparagi / ja nie obieram /, liść laurowy, tymianek, czosnek, zielony pieprz. Gotuj około 10 min pod przykryciem. Wyjmij liść laurowy i gałązki tymianku / ale tylko, jeśli był świeży . Zblenduj porządnie wszystkie składniki, dodaj śmietankę i żółtka. Dosmacz solą i pieprzem.

Uwagi autorskie:
marynowanego pieprzu nie musisz blendować. Ja lubię, gdy jego ziarnka chrupią między zębami. Żółtka-to jest właściwy składnik, który podkręci smak- uwierz w ich siłę.
Baw się smakiem, bo może będziesz zdania, że zupa jest zbyt delikatna, więc wówczas dolej parę łyżek marynaty z pieprzu, albo więcej wina? Ty decydujesz.
Do tej zupy zrobiłam serowe czipsy. Znasz? Przepis zamieszczam poniżej.

Czipsy serowe:
kilka plastrów / 1 szt na 1 os/ żółtego sera położyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w temp.250*C około 15-20 min. W trakcie pieczenia możemy ser posypać ziarnami, np.czarnuszki. Ja użyłam ziaren konopii i czerwonego pieprzu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.