Zupa rybna

Zupa rybna

zupa rybna według Dworku Tradycja

Zupa rybna

Składniki: pieczony lub smażony pstrąg ( u mnie duża sztuka około 0,5 kg) mieszana owoców morza ( u mnie krewetki, ośmiorniczki i kalmary ), 100 g masła, 50 ml oleju, 1 średniej wielkości cebula, 1/2 cytryny, 4 ząbki czosnku, 50 g wędzonego boczku, 100 g ogórków kiszonych, 50 g marchewki, 2 l bulionu warzywnego ( bądź pasta warzywna robiona w domu. Tutaj można użyć/ zamiennie kostkę rosołową bio/
Przyprawy:
sól,
czarny pieprz,
płatki chili,
drobno posiekana natka kolendry,
tymianek, kumin
Sposób przyrządzenia: ogórki i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Na patelnię wlać olej podsmażyć boczek. Do boczku dodać pokrojoną cebulę, czosnek, cytrynę, marchew i ogórki i masło. Dusić pod przykryciem, aż marchew i ogórki zmiękną. Dodać rybę i owoce morza. Z cytryny wycisnąć sok, zalać wszystko gorącym bulionem i gotować około 10 min na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i szczyptą zmielonego kuminu oraz ( optymalnie) kolendrą.
Po więcej przepisów zapraszam na nasze social media.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.